‘Je bent MEER dan je gewicht!’

Nieuw coachingsprogramma voor jongeren met overgewicht

De scholen zijn weer gestart en daarmee ook diverse initiatieven gericht op jongeren. Eén daarvan is het coachingsprogramma ‘Je bent meer dan je gewicht’ welke op 26 oktober a.s. van start gaat in ‘s-Hertogenbosch; in onze regio de eerste in zijn soort. De middelbare scholier kan niet op veel plaatsen in een groep terecht met zijn of haar vragen over overgewicht. In dit nieuwe coachingsprogramma gaan zes jongeren met elkaar en onder begeleiding van een diëtist aan de slag met praktische opdrachten, o.a. over het aantal suikers in voedingsmiddelen. Aanmelden kan via e-mail (info@naomidewerdt.nl) of door te bellen of een appje te sturen via 06 22 40 38 89.

- promotie -

Groepsdynamiek

“Vanuit onze werkvelden hebben we ruime ervaring met het begeleiden van jongeren”, vertelt Naomi de Werdt, werkzaam als diëtist in ‘s-Hertogenbosch en Rosmalen. Samen met Brig Swinkels, specialist creatieve communicatie uit Zaltbommel is zij de drijvende kracht achter ‘Je bent meer dan je gewicht!’. De Werdt: “Binnen deze doelgroep speelt groepsdruk een grote rol en hebben ouders steeds minder invloed op de leefstijl van hun zoon of dochter. Vandaar dat wij ons richten op de jongeren zélf en in groepen werken (tussen de 12 en 17 jaar). Een groep biedt herkenbaarheid, begrip, steun en maakt het mogelijk om ervaringen uit te wisselen, waardoor ze ervaren dat zij niet de enigen zijn.”

Zes bijeenkomsten en zes cursisten
Het coachingsprogramma bestaat uit zes bijeenkomsten van 1,5 uur, waarin onderwerpen als voeding, beweging en ontspanning aan bod komen. Het programma is vooral praktisch. De jongeren krijgen oefeningen die zij thuis meteen kunnen gebruiken. Denk hierbij aan opdrachten rondom calorieën, smaak en verpakkingen lezen. Zo krijgen jongeren meer inzicht in hun eigen gedrag en leren zij keuzes te maken die leiden tot een gezondere leefstijl. De cursisten krijgen ook een gezamenlijke groep op WhatsApp, waardoor zij dagelijks contact met elkaar kunnen houden en waarin iedere week nieuwe feitjes en tips worden gegeven.

Letterlijk en figuurlijk beter in je vel

Ook is er in het coachingsprogramma aandacht voor zelfwaardering, waardoor de jongeren inzicht krijgen in hoe zij zichzelf zien. Moeilijke situaties zoals pauzes, momenten in de supermarkt en activiteiten met vrienden komen ook aan bod. Brig Swinkels: ”We zetten creatieve communicatie (beeldend werken) met name in bij de oefeningen over emoties en zelfbeeld, omdat beelden meer zeggen dan woorden.”

Aanmelden

“Ons doel is dat jongeren zich door deze aanpak beter, gezonder, energieker en trotser voelen”, vertelt De Werdt. De cursus heeft een beperkte capaciteit. Bij interesse is snel aanmelden dus aan te raden.

 • Waar: GGD hoofdlocatie, Vogelstraat 2, 5212 VL ’s-Hertogenbosch
 • Wanneer:
  • Op donderdagen van 16:00-17:30 uur
  • 26 oktober, 2 – 9 -16 -23 en 30 november 2017
  • De data voor 2018 worden in het najaar bekend gemaakt.

Stuur een mailtje, bel of app met onderstaande gegevens om je aan te melden.

 • Naam, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer
 • Ja, ik neem deel
 • nee, ik kan nu niet deelnemen (vanwege tijdstip, dag en/of locatie), maar houd mij op de hoogte van vervolg