Attentie Buurtpreventie!

Door Ronald ten Berge

Enige jaren geleden werd het gemeentelijk initiatief van Buurtpreventie ook in Empel overgenomen en werd, net als in enkele andere Bossche wijken, een Buurtpreventie Team (BpT) opgericht.

- promotie -

Deze groep bestaat uit vrijwilligers van 20 tot 70+ jaar, mannen en vrouwen, geboren Empelnaars en ‘import’.  Ze hebben allemaal een paar eigenschappen gemeen: ze houden van wandelen (en fietsen) en van een schoon en veilig Empel.

Signaleren en adviseren

U zult onze mensen in die gele jassen wel kennen: altijd in tweetallen (verplicht), soms fietsend, maar meestal wandelend door de straten van Empel. Wij signaleren (denk aan kapotte straatverlichting, te lang verkeerd geparkeerde auto, gestort vuil enz.) en soms adviseren we, maar we zijn er vooral ter preventie. Een paar leden van ons BpT Empel gaat nog wat verder en loopt af en toe met de prikstok rond om zwerfvuil op te ruimen. Weer een ander lid kent half Empel en voelt na zijn ronde vooral zijn schouder vanwege het vele zwaaien. Buurtpreventie zal groepen die te vaak hinderlijk gedrag vertonen wel in de gaten houden en misschien ook een enkele keer aanspreken op dit gedrag, maar meer zullen wij niet doen. Die taak ligt namelijk bij politie en BOA’s. 

Kom erbij!

Uit onderzoeken is gebleken dat deze vriendelijke manier van controle door de eigen mensen erg wordt gewaardeerd en zelfs het gevoel van veiligheid versterkt. Voel jij je aangetrokken om via Buurtpreventie iets te doen in en voor ons mooie dorp? Wil je wat meer informatie ontvangen over rechten en plichten of andere zaken? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Mijn naam is Ronald ten Berge en ik ben de coördinator van het team. Je kunt me bereiken via Buurtpreventieteamempel@gmail.com .

[Deze bijdrage is ook verschenen in De Stempel van 28 april 2021]