Alpe d’Huzes | Team WarEmpel uit Empel

Ingezonden door Marieke van de Sande

Op 1 juni 2023 gaan Linda van der Borght en Marieke van de Sande uit Empel als ‘Team WarEmpel` meedoen aan de Alpe d’HuZes. Linda heeft als tweevoudig kankerpatient het nodige meegemaakt en wil hiermee de ziekteperiode afsluiten en Marieke gaat als goede vriendin mee de berg op.

- promotie -

Het begint in 2011 wanneer Linda een knobbel in haar borst ontdekt. Ze is dan net moeder van haar eerste zoon. Linda gaat een traject in van chemo’s, amputatie, hersteloperaties en heel veel onzekerheid. Gelukkig doorstaat ze deze periode en langzaamaan kan Linda weer genieten.

Ondertussen leren Linda en Marieke elkaar kennen via de Caleidoscoop, waar hun beide zonen bij elkaar in de klas zitten. Het klikt direct en samen met hun gezinnen ondernemen ze allerlei gezellige dingen. Het gaat goed en Linda en haar man verwelkomen in 2016 hun tweede zoon. Alle controles blijven gelukkig goed en na 10 jaar zou Linda halverwege 2021 haar laatste controle hebben.

Maar helaas gaat het begin 2021 mis. Linda komt met verschrikkelijke buikpijnen op de Spoedeisende Hulp terecht. Een tumor blijkt haar darm af te sluiten en er zitten uitzaaiingen op haar buikwand. Linda krijgt een tijdelijk stoma en moet weer een verschrikkelijk traject in met weer een ongewisse uitkomst.

Tot enkele jaren geleden hadden kankerpatiënten met uitzaaiingen in het buikvlies geen kans meer op genezing. Gelukkig kunnen patiënten tegenwoordig met een HIPEC-procedure toch nog worden behandeld. Linda wordt daarvoor ingeloot. Het betreft een heel zwaar traject, maar Linda gaat het aan én met goed resultaat. Hoewel ze nog niet volledig de oude is, heeft ze die ellendige ziekte nu voor de tweede keer doorstaan!

Dus als Linda tegen Marieke vertelt dat ze heel graag de Alpe d’Huzes wil gaan doen om dat wat ze heeft meegemaakt te kunnen afsluiten, twijfelt Marieke geen moment en biedt direct aan om met haar mee de berg op te gaan. Om het leven te vieren en om zoveel mogelijk geld op te halen zodat nog veel meer mensen, net als Linda, kunnen worden geholpen.

Als je Team WarEmpel wilt steunen, kun je via deze link een donatie doen: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Warempel. Al het geld komt ten goede aan onderzoek naar kanker en aan verbetering van de levenskwaliteit van mensen met kanker. Namens Linda en Marieke heel erg bedankt!

[Deze bijdrage is verschenen in de Stempel van 21 december 2022]