50 jaar damesvoetbal in Empel

Het nieuwe jaar 2021 is aangebroken. Na een zwaar jaar voor de (voetbal)sport is het tijd om vooruit te kijken, of misschien toch nog even terug te kijken.

In de beginjaren waren vrouwen nog niet welkom bij de KNVB. En dus beginnen in 1971, 50 jaar geleden, de damesteams in Brabant met een eigen competitie. Empel (FC Treurenburg) is erbij en daarmee één van de mede-grondleggers van het damesvoetbal in Nederland!  Andere clubs komen uit bijvoorbeeld Sint Michielsgestel, Uden, Bakel, Helmond en Gemert.

- promotie -

Het duurde niet lang of de KNVB kreeg door dat meiden en dames ook graag willen voetballen. Ook al was niet iedereen bij de KNVB het er mee eens, de clubs konden toch onder de vlag van de bond beginnen. Ze begonnen wel met aangepaste regels zoals een speeltijd van 2 x 30 minuten in plaats van 45 minuten en een balmaat 4 in plaats van 5, maar het begin was gemaakt!  

FC Treurenburg ging verder bij Emplina, ook al stonden een paar bestuursleden daar nog sceptisch tegenover. In 1973 werd, dankzij Jeanne van Zandvliet en Carla Habraken, een damesteam opgericht met trainer Simon van Zandvliet. Daarna is het ledenaantal gestaag gegroeid en het staat nu op ca. 175 meiden en dames.

Er zijn veel successen behaald. Veel meidenteams werden kampioen en ook de damesteams bleven niet achter en werden met regelmaat kampioen. Aan talent geen gebrek. Twee talenten van Emplina hebben de jeugdselectie van Oranje gehaald en Yara van Grinsven speelt in de Eredivisie vrouwen bij Excelsior.

Onze teams speelden veel wedstrijden tegen teams uit Europa.  Zelfs teams uit Amerika kwamen bij ons op het sportpark trainen en speelden tegen onze dames. Ook Willem II heeft bij ons eens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Albion uit Michigan USA gespeeld.

Het huidige Vrouwen-1 elftal van Emplina

We mogen dus best trots zijn op onze geschiedenis bij Emplina. Kan het beter? Jazeker, want je merkt nog wel eens dat meiden-/damesteams bij een aantal clubs of personen nog niet de erkenning krijgen die ze verdienen. Er is dus nog werk te verzetten! Maar als je kijkt naar onze Oranje dames die spelen in volle stadions: wie had dat ooit durven dromen? Op naar de volgende 50 jaar!  

[Deze bijdrage van Jeroen Savelkouls is verschenen in De Stempel van 3 februari 2021]